- By - سید محمدرضا دادخواهی
- استارتاپ
- اکتبر 21, 2019
عضو هیات مدیره انجمن شرکتهای دانش بنیان سلامت گفت: اکوسیستم استارتاپ ها به تعداد بیشتری شتاب دهنده های تخصصی از جنس بخش خصوصی نیاز دارند تا این کسب و کارهای نوپا را به نقطه تولید محصول هدایت کنند.
بهروز تهرانی، عضو هیات مدیره انجمن شرکتهای دانش بنیان سلامت با تاکید بر تغییر و باز تعریف الگوهای تعیین و تشخیص دانش بنیان شدن شرکت ها مطابق با الگوهای بین المللی اظهار کرد: ممیزی شرکت ها با عنوان دانش بنیان نیازمند استانداردهای کمی است. در غیر این صورت با شاخص های کیفی و مبهم همیشه شرکت های دانش بنیان نگران از دست دادن فرصت های خود در این زمینه هستند.
به گفته تهرانی، هرساله سخت گیری های بسیاری انجام میشود تا شرکتها دوباره بررسی شوند و از تسهیلات و امکاناتی که یک شرکت دانش بنیان میتواند دریافت کند، منع میشوند. در بسیاری از کشورهای دنیا “دانش بنیان” یک فرهنگ است که باید در روالها و مدلهای کاری شرکت اجرا شود. فرهنگ تحقیقاتی با استانداردهای مشخص که بهراحتی هم قابلشناسایی است و با بررسیهای مجدد زیر سوال نمیرود.
واگذاری ممیزی شرکتهای دانشبنیان به بخش خصوصی
تهرانی با تاکید بر اینکه دولت باید از تصدیگری دست بردارد و خودش را سبک کند، پیشنهاد کرد: ممیزی شرکتهای دانش بنیان به بخش خصوصی سپرده شود.
وی افزود: در این راه بخش خصوصی نیز آمادگی دارد تا بازوی اجرایی دولت باشد. بهخصوص اگر بتواند کسب درآمد کند، برای حفظ کیفیت انجام کار با یک مدل استاندارد، ممیزیهای سختگیرانه و حسابشدهای به کار خواهد گرفت. در اینجا بخش خصوصی میتواند هر شرکتی باشد که متعهد است طبق مقررات و دستورالعمل تعیینشده به امر ممیزی شرکتهای دانش بنیان بپردازد و اگر به تعهداتشان عمل نکنند به مقامات قضایی و دولت پاسخگو خواهد بود.
استارتاپ ها از طریق شتابدهنده ها به محصول میرسند
به گفته تهرانی، به جای اینکه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری از شرکتهای کوچک حمایت کند، بهترین کار این است که شرکتهای بزرگ را شناسایی و کمک کند تا زیرساخت بزرگ شتابدهی در کشور توسعه یابد و همه شرکتها از همه شاخهها امکان رشد و نمو داشته باشند. وی خاطرنشان کرد: شتاب دهنده های تخصصی بهترین گزینه برای رسیدن به محصول برای استارتاپ ها به شمار میروند.
تهرانی افزود: در حوزه آزمایشگاهی استارتاپ هایی هستند که با مشاوره و حمایت شتابدهنده ها موفق به تولید محصول شدند. در تجهیزات پزشکی همچنان مدل سنتی در صنعت حاکم است؛ البته ایده های بسیاری وجود دارد، ولی شتاب دهنده ساختار یافتهای که در حوزه تجهیزات پزشکی به ایده ها مشاوره بدهد، حمایت و سرمایه گذاری کند و به استارتاپ ها کمک کند تا به محصول برسند، کم است و باید تعدادشان افزایش یابد.
به گفته وی، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز طرحی دارد که از شتابدهنده های خصوصی حمایت میکند که بسیار تسهیلگر است. طی این طرح شتاب دهنده های خصوصی میتوانند به منابع صندوقها برای حمایت از استارتاپ ها دسترسی پیدا کنند.
تهرانی با یادآوری اینکه برخی از استارتاپ هایی که از صندوق و معاونت تسهیلات گرفتند، متاسفانه ورشکست شدند، گفت: اینها قادر نیستند وامشان را به دولت برگردانند و بهجای اینکه به محصول جایگزین فکر کنند، مستاصل هستند و به دنبال قرض برای بازپرداخت وام به دولت هستند.
لزوم شکل گیری شتابدهنده های تخصصی
وی تاکید کرد: باید شتابدهنده های تخصصی در حوزههای مختلف در بخش خصوصی شکل بگیرد که مورد اعتماد و استناد دولت هم باشند. این شتاب دهنده ها، کسب و کارهای نوپا را حمایت میکنند تا به نقطه محصول برسند. از سوی دیگر این شتابدهنده ها قادر خواهند بود نقش ممیزی شرکتهای دانش بنیان را نیز بر عهده بگیرند تا دولت در این زمینه وارد امور اجرایی نشود و ناخواسته موانعی را ایجاد نکند.
عضو هیات مدیره انجمن شرکتهای دانش بنیان حوزه سلامت، در خصوص بسترهای حمایتی اتاق بازرگانی از شرکتهای دانشبنیان، گفت: مسیر حمایت شرکتهای دانشبنیان به طور قطع نباید از دولت یا نهادهای نیمهدولتی بگذرد. اتاق بازرگانی نیز یک تشکل صنفی ملی است و در نگاه کلان یک NGO است. بنابراین بهتر است استارتاپ ها و شرکتهای دانشبنیان را بهسوی شتاب دهنده هایی که توان حمایت و منتورشیپ دارند، هدایت کنیم.
تهرانی تصریح کرد: خوشبختانه شرکتهایی که در حوزه محصولات آزمایشگاهی به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری مراجعه میکنند، به شتابدهنده مربوطه معرفی میشوند، هرچند توان و ظرفیتها محدود است و طبق اولویت محصول سرمایه گذاری انجام میشود و بهتر است تعداد شتاب دهنده های تخصصی افزایش یابد.
منبع: اکوموتیو