- By - سید محمدرضا دادخواهی
- استارتاپ
- جولای 13, 2019
اسحاق جهانگیری در رویداد نوآفرین ۹۸ از نزدیک با کارشناسان و فعالان اکوسیستم استارتاپی ایران دیدار کرد و فضای موجود را امیدوارکننده دانست.
سامانهی نوآفرین متمرکز بر حمایت مالی و حقوقی از استارتاپهای ایرانی، روز گذشته در رویدادی با حضور معاون اول رئیس جمهور و وزیر ارتباطات رونمایی شد. در این رویداد جمعی از کارشناسان و فعالان فضای استارتاپی هم حضور داشتند و مشکلات و چالشهای خود را با نمایندگان دولت در میان گذاشتند. اسحاق جهانگیری پس از مراسم رونمایی از سامانهی نوآفرین، صحبتهایی را پیرامون فضای کنونی کسبوکار ارائه کرد که در ادامهی این مطلب به آنها میپردازیم.
معاون اول رئیس جمهور در رویداد نوآفرین ۹۸ ابتدا اشارهای به انقلابهای اقتصادی و صنعتی گذشته داشت و دورهی کنونی را انقلاب فناوری نامید. او با اشاره به دورههای گذشته اعتقاد دارد که فعالان ایرانی عموما از رویکردهای تازهی جهان عقبتر حرکت میکردند و فعالیت آنها عموما در تلاش برای رسیدن به حرکت بینالمللی خلاصه میشد. از طرفی در دورهی حاضر شرایط تغییر کرده است و فعالان کنونی کسبوکار، بهنوعی دوشادوش حرکت جهانی فعالیت میکنند.
اسحاق جهانگیری سرعت ایجاد و حرکت فرصتها را در فضای کنونی بسیار بالا دانست. او اعتقاد دارد فعالان داخلی باید بیشازپیش متوجه این سرعت بالا باشند و برای هماهنگی با آن، تلاش کنند. جهانگیری در ادامه، اقتصاد دیجیتال را بازیگر بزرگ اقتصاد امروز دانست که با سرعتی بالا سهم خود را از فرایندهای مالی و اقتصادی جهان افزایش میدهد. او فعالیت نیروهای داخلی را نیز در اقتصاد مدرن مناسب برشمرد و پیشرفتهای بیشتر را نیز دور از انتظار ندانست. جهانگیری در بخشی از صحبتهای خود با اشاره به تولد نسل جدیدی از فعالان کسبوکار گفت:
امروز شاهد فعالیت نسل جدیدی از کارآفرینهایی هستیم که دغدغهها و صحبتهایی کاملا متفاوت با فعالان قدیمی دارند. ایران امروز در کنار منابع و نعمتهای متعدد، از فعالیت نیروهای جوان بهره میبرد که بهعنوان یک سرمایهی انسانی، توانایی افزایش سرعت پیشرفت را دارند. غربیها میتوانند منابع و سرمایههای متعدد کشور ما را تحریم کنند، اما هیچگاه توانایی تحریم فکر و نوآوری نیروهای جوان ما را ندارند. درنتیجه باید به همین سرمایه متکی باشیم تا آیندهی مطمئنی را برای ایران بسازیم.
معاون اول رئیس جمهور در ادامهی صحبتهای خود فرصتهای متعددی را برای فعالیت نیروهای جوان در صنایع سنتی برشمرد. از نظر او مدلهای جدید کسبوکار مبتنی بر اقتصاد دیجیتال، توانایی ایجاد تحول در صنایع سنتی و افزایش بهرهوری و سوددهی آنها را دارند. جهانگیری در صحبتهای خود اشارهای به صنعت زعفران و فولاد داشت که بهعنوان صنایع سنتی، در ترکیب با اقتصاد دیجیتال ظرفیتهای پیشرفت بسیار بالایی خواهند داشت.
وظیفهی دولت در حمایت از کسبوکارهای نوین، موضوع دیگر صحبتهای معاون اول رئیس جمهور در رویداد نوآفرین ۹۸ بود. او وظیفهی اصلی را در مسیر پیش رو بر عهدهی وزارت ارتباطات دانست که باید در قدم اول یک نقشهی راه جامع را برای ادامهی مسیر در دوران اقتصاد دیجتال تدوین کند. جهانگیری فعالان جوان استارتاپی را نیروهایی کارآمد برای تدوین همین نقشهی راه در کنار دولت دانست. ازطرفی توسعهی زیرساختها و آموزش کاربردی از بخشهای مهم نقشهی راه از نظر جهانگیری بود که دولت تاکنون در بهینهسازی آنها فعالیتهایی جدی داشته است و البته هنوز فضا برای پیشرفت دارد.مدلهای جدید کسبوکار بهترین ابزارها برای ایجاد تحول اقتصادی هستند
جلوگیری از فرار مغزها و تلاش برای تسهیل بازگشت نیروهای متخصص به فضای کسبوکار، یکی از نکات تأکیدی اسحاق جهانگیری بود. او با اشاره به تمایل بازگشت نیروهای متخصص به کشور، توسعهی زیرساخت و ارائهی تسهیلات برای فعالیت در فضای اقتصادی را پیشنیاز افزایش تمایل نیروهای جوان دانست. جهانگیری با اشاره به مزیتهای سامانهی نوآفرین در تشویق فعالان فضای استارتاپی، برنامهای جامع با هماهنگی وزارت ارتباطات، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت اقتصاد، معاون علمی رئیس جمهور و نظام بانکی نیاز دارد. او در ادامه با اشاره به کارآفرینی بهعنوان رویکردی کارگشا در فضای اقتصادی گفت:
کارآفرینی در همهی دورانها فعالیتی مهم بوده که تأثیر بهسزایی در تحولات اقتصادی و صنعتی داشته است. کارآفرین تلاش مستمر انجام میدهد و بینش گستردهای دارد. این افراد برای عبور از چالشهای سنتی و مسائل جامعه، فکر نو دارند.
جهانگیری در ادامهی صحبتهای خود با اشاره به چالشهای کارآفرینان کنونی فضای کسبوکار، مقاومت در برابر تغییر را رویکردی رایج در میان مدیران سنتی دانست. او به فعالان جوان اکوسیستم استارتاپی توصیه کرد تا با درک این مقاومتها، در همکاری با مدیران تحولخواه برای تغییر تدریجی شرایط و قوانین تثبیتشده تلاش کنند. معاون اول رئیس جمهور، توسعه و ساخت آیندهی کشور را مبتنی بر فعالیتهای امروز فضای نوآور دانست.
معاون اول رئیس جمهور در صحبتهای پایانی خود در رویداد نوآفرین ۹۸ تأکید کرد که مردم باید طعم میوهی تغییرات کنونی در تحولات فضای کسبوکار را بچشند. او با اشاره به ساختارشکنیهای استارتاپهایی همچون تاکسیهای آنلاین، رضایت مردم را نیز از شرایط کنونی بیشتر خواند. ایجاد اشتغال، کمک به بنگاههای اقتصادی و پیشرفت کلی فضای اقتصادی کشور، از دیگر نتایج فعالیت نسل کنونی بود که جهانگیری به آنها اشاره کرد.
بخش پایانی صحبتهای اسحاق جهانگیری در رویداد نوآفرین ۹۸ به حمایت دولت از فعالان استارتاپی اختصاص داشت. او با اشاره به رونمایی از سامانهی نوآفرین و قولهای حمایتی وزیر ارتباطات، به کارشناسان و فعالان حاضر در رویداد اطمینان داد که دولت، حمایت از فعالیتهای نوآورانه و مدلهای کسبوکاری نوین را اولویت اصلی خود قرار خواهد داد.
منبع: زومیت