گلایه و غرولند از رکود بازار اشتغال را کنار گذاشتند، کارآفرین شدن در نگاهشان سخت بود اما نه غیرممکن، چند جوان خلاق با دستان خالی، با ایدهای نوبرانه و در قالب یک استارت آپ جالب بیش از 200 جوان را صاحب شغل و درآمد کردند. یک گروه ۵ نفره از دانشآموختگان دانشگاه صنعتی شریف با اقتباس از دو اپلیکیشن معروف مسافربری ایدهای را طراحی و عملیاتی کردند که برطرف کننده یک مشکل اساسی است. این چند نفر با طراحی یک استارت آپ ویژه و راه اندازی اولین اپلیکیشن امداد خودرو تنها با چند کلیک در صفحه موبایل، در هر ساعت از شبانهروز مکانیک سیار را به راننده ازاینجا رانده و ازآنجا مانده که کمیت ماشینش لنگ شده میرسانند، آنهم در کوتاهترین زمان و با کمترین هزینه ممکن.
ماجرای شب بارانی و طراحی استارت آپ ویژه
جرقه راهاندازی این استارت آپ از یک اتفاق در شبی بارانی در ذهن «مهرداد صادق زاده»، فارغالتحصیل رشته MBA دانشگاه صنعتی شریف شکل گرفت. وقتی خودروی سواریاش در جادهای خارج از تهران از حرکت بازایستاد، دانستههای اندکش از مکانیک خودرو هم به کمکش نیامد و تا رسیدن ماشین امداد خودرو دو ساعت در هوای بارانی نیمهشب، مهمان جادهای خطرناک شد، آن شب در ذهنش نسخهای برای این مشکل پیچید و این نسخه، ایده راهاندازی اپلیکیشنی بود که میتوانست یکبار برای همیشه مشکل رانندههای درراه مانده را حل کند. بعد از خلاصی از ماجرا تا صبح دادههای ذهنش را جمع و تفریق کرد، طرح را در ذهنش نوشت، توجیه اقتصادی کرد و صبح روز بعد او و چهار دانشآموخته خوشفکر دانشگاه صنعتی شریف در کنج دنج کافهای عقلهایشان را رویهم گذاشتند و نتیجه شد؛ طراحی اولین اپلیکیشن امداد خودرو در ایران. مشورت، مطالعه و تحقیق را آغاز کردند و بعد از چند ماه این اپلیکیشن به بار نشست.
ما میتوانیم
راهاندازی یک استارت آپ برخلاف تصور خیلیها کار
آسانی نیست. مقدمات طاقتفرسایی دارد، صبر و پشتکار نداشته باشی از همان ابتدا بازندهای، این را «مهرداد صادق زاده» میگوید و تجربههایش از فراز و نشیب راهاندازی کسبوکار شنیدنی است؛ «مهمترین مقطع زندگی همه جوانها، ورود به بازار کسبوکار و یا جابجا شدن و توسعه شغلی و حرفهای است، اینکه چگونه شغل و کار مناسبی برای خود پیدا کنیم و یا چطور آن را توسعه دهیم، ما تصمیم گرفتیم برای ورودمان به بازار کار و برطرف کردن یک مشکل بزرگ سراغ راهاندازی استارت آپ برویم. چون کارآفرینی و یا نوع خاص آن یعنی استارتاپ، موتور محرکه ایجاد اشتغال و رفاه اجتماعی در بسیاری از کشورهاست. ما هم نباید از این قافله عقب بمانیم. استارت آپ ها برای افراد متخصص و توانمند جامعه اشتغالزایی میکند و با کمترین زمان و هزینه برای مشکلات جامعه راهحلی مناسب ارائه میدهد. من و دوستانم با همین فرمان جلو رفتیم، در ماههای اولیه راهاندازی استارت آپ وقت کم میآوردیم، روزهای سختی را پشت سر گذاشتیم. از طراحی یک کسبوکار جدید تا عملیاتی کردن آن راه طولانی و دشواری پیش روی ما بود؛ اما ناامید نشدیم. حالا یک سال و اندی از راهاندازی استارت آپ چهارچرخ میگذرد و آن ایده خام پخته شد و حدود ۲۰۰ نفر را صاحب شغل و درآمد کرده و بسیاری از مشکلات ریزودرشت رانندهها به این واسطه برطرف شده است.»
شما هم به ضیافت مجازی امدادگران خودرو دعوتید
همه ما تابلوی امدادگر سیار را روی ماشین یا موتور بسیاری از رانندهها دیدهایم و سعی کردیم حداقل شماره یکی دو امدادگر خودرو را در حافظه تلفن همراهمان ذخیره کنیم تا اگر ماشین وسط خیابان ایستاد و حرکت نکرد، دستمان بهجایی بند باشد، همه اینها با این فرض است که آن امدادگر آنقدر حرفهای باشد که عیب ماشین را در کمترین زمان تشخیص دهد نه اینکه عیب روی عیب بگذارد و برای رفع یک مشکل بهظاهر ساده راننده را حسابی به خرج بیندازد. طراحان و مجریان اولین امدادرسان مجازی با یک اپلیکیشن همه این مشکلات را برطرف کردند و به اماواگرها در مورد امدادگران خودرو پایان دادند. «سامان موسوی»؛ مدیر عملیات این استارت آپ توضیحاتی را در خصوص روش امدادرسانی میدهد و میگوید: «من و دوستانم بعد از فراهم کردن مقدمات کار یک فراخوان زدیم و از همه امدادگران سیار خودرو که بهصورت شخصی کار میکردند دعوت به کارکردیم؛ در همان فراخوان اولیه بیش از ۱۰۰ امدادگر خودرو به دفتر ما آمدند، از همه آنها تست مکانیک گرفتیم و مکانیکهای حرفهای را بعد از تأییدیه و دریافت مدارک در سامانه ثبت کردیم. هر مکانیک در هر منطقه تهران یک کد دارد، رانندهای که خودروی سواریاش خراب میشود و نیاز به عیبیابی، تعمیر در محل یا حمل خودرو پیدا میکند میتواند اپلیکیشن را بازکرده و با چند کلیک درخواست حضور امدادگر خودرو را بدهد، بعد از چند ثانیه تصویر و مشخصات نزدیکترین امدادگر روی صفحه تلفن همراه قابلمشاهده است، کارکرد این سامانه اینترنتی درست مثل اپلیکیشن اسنپ و تپسی است و امدادگران بهصورت شبانهروزی فعال هستند و میتوان از خدمات آنها استفاده کرد.» اپلیکیشن طراحیشده توسط جوانان خلاق دهه شصتی و هفتادی بازار کار بسیاری از امدادگران سیار خودرو که تا دیروز از کسادی اوضاع کار گلایه میکردند و شاید تلفنشان روزی یکبار هم زنگ نمیخورد حسابی گرم کرده است.
بفرمایید دستیار هوشمند!
خدمات اپلیکیشن مجازی امداد خودرو به همینجا ختم نمیشود و در این سامانه هر یک از کاربران، صاحب یک دستیار هوشمند میشوند و با توصیههای این دستیار هوشمند، عمر مفید خودروشان بیشتر میشود. «پریا حیدری» یکی دیگر از مجریان استارت آپ از مزایای این دستیار مجازی میگوید: «ارائه خدمات برای تعمیر خودرو با کمترین قیمت و بالاترین سرعت تنها یک بخش از خدماتی است که به کاربران اولین اپلیکیشن امداد خودرو ارائه میشود و این خدمات در بخش آنلاین صورت میگیرد، در بخش آفلاین اپلیکیشن شما میتوانید مشخصات خودرو، مدل آن، تعداد کیلومتری که کارکرده را ثبت کنید، اپلیکیشن بهعنوان دستیار هوشمند خودروی شما زمان چک قطعات ماشین را با یک هشدار یادآوری میکند، برای مثال اگر قرار باشد بعد از هر 10 هزار کیلومتر روغن ماشینتان را عوض کنید، این سامانه در موعد مقرر این نیاز ماشین را به شما یادآوری میکند و یا تعویض فیلتر هوا و فیلتر بنزین و قطعات دیگر، با این روش اصطکاک خودروتان کمتر شده و عمر مفیدش بیشتر میشود.»
خدمات این اپلیکیشن به اینجا هم ختم نمیشود و در قسمتی دیگری به نام چراغ خاموش خودتان تبدیل به یک مکانیک تمامعیار خودرو میشوید. میپرسید چطور؟ حیدری توضیح میدهد: «گاهی وقتها چراغ چک ماشین روشن میشود، چراغ چک یعنی خودروی شما دچار مشکلی شده است که باید هر چه زودتر آن را برطرف کنید اما نمیدانید این مشکل فنی در کدام قطعه ماشین به وجود آمده است، در قسمت چراغ خاموش با چند سؤال و جواب فنی متوجه عیب خودرو میشوید و شاید خودتان بتوانید آن را برطرف کنید اگر هم نیاز به رفتن به تعمیرگاه داشتید سامانه، نزدیکترین مکانیکی را به شما معرفی میکند و اگر به آن مکانیکی معرفیشده از طرف اپلیکیشن بروید از تخفیف ویژه در ارائه خدمات برخوردار میشوید.»
همین حالا نیازمند یاری شما هستیم
این روزها راهاندازی استارت آپ معجزهای برای رهایی از بازار راکد اشتغال است به شرطی که مسئولان از جوانان ایده پرداز حمایت کنند. این را مدیر سامانه هوشمند امداد خودرو میگوید و ادامه میدهد: «این اپلیکیشن میتواند در تمام ایران فعال باشد و اگر مسئولان در دادن مجوزها از ما حمایت کنند بازار اشتغال برای صدها جوان گرم میشود.»
دو کلمه حرف حساب
طراح اولین اپلیکیشن امداد خودرو بهعنوان کارآفرینی که با یک ایده و تلاش و پشتکار برای دهها نفر ایجاد شغل کرده است دو کلمه حرف حساب با جوانانی میزند که میخواهند کار نویی را در قالب استارت آپ آغاز کنند؛ «در ماههای اولیه راهاندازی استارتاپ یا کسبوکار جدید، ممکن است کار وقت زیادی از شما بگیرد، من و دوستانم روزی 12 ساعت کار میکردیم. این موضوع باعث میشود شما وقت کمتری برای ارتباط با افراد خانواده و دوستان داشته باشید. خسته نشوید، همچنین تا زمانی که کسبوکار شما سودآور شود، ممکن است با مشکلات مالی بسیاری مواجه شوید که چند ماه یا حتی چند سال به طول انجامد. تصور نکنید دو ماه بعد از راهاندازی استارت آپ پولدار میشوید، باید صبوری کنید تا ایده شما به نتیجه برسد.»
منبع: خبرگذاری فارس